Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vznik divadla

20. 8. 2006
Založení Divadla Na mýtině před 22 roky předcházela činnost zaměřená na tělovýchovu a sport.Do TJ Oslavany nedílnou součástí patří oddíl rekreačního sportu.V té době se oddíl věnoval cvičení mužů
žen,dorostenců,dětí a rodičů s dětmi.
S radostí jsme uvítali celostátní výzvu na pořádání turistických výletů do přírody.První vycházka byla ve znamení šipkované,míčových her a opékání špekáčků.Na druhém výletě již byla stanoviště,kde děti plnily zadané úkoly a dostávaly sladké odměny,posléze také razítka do průkazek.No a dalším rokem se objevily na stanovištích první pohádkové postavy.Tak pomalu vznikly "Pohádkové lesy".
Vyvrcholením celoroční činnosti našeho oddílu byl letní tábor pro děti v překrásném údolí říčky Chvojnice.Jednou,při večerním programu,kdy vedoucí bavili děti,ani nevíme jak jsme hráli pohádku O Popelce.Kostýmy jsme vyrobili z čeho se dalo a scéna byla postavena na lesní louce-mýtině.
Pohádka měla veliký úspěch a tak po návratu domů z tábora jsme se rozhodli,že na podzim zahrajeme celé divadlo znovu se vším všudy u nás v Oslavanech v sále Dělnického domu.Popelka byla krátká a tak jsme k ní přidali ještě Sněhurku a sedm trpaslíků.
A premiéra divadelního představení byla za dveřmi.A jak že se nový spolek ochotníků bude jmenovat?No přece "Divadlo Na mýtině".A tak se stalo,že jsme tehdy začali s divadlem.
Divadelní představení se hrávala jednou do roka,dále jsme pořádali Pohádkové lesy,oslavy dne dětí,Mikulášské besídky,nadílky zvířátkům v lese,zpívání koled u jesliček,pálení čarodějnic,maškarní plesy a hody.
Veřejnost Oslavanská i z širokého okolí hojně navštěvovala zmíněné akce.A najednou vše skončilo.Mnozí ze spolku odešli,noví nepřicházeli a tak byla činnost na dva roky přerušena.Za tu dobu také přišla vniveč veškerá vybavenost.
V té době se začínalo s opravami Oslavanského zámku a na MěÚ Oslavany se zrodil nápad,obnovit Pohádkový les,ale v prostorách zámku.Nápad to byl krásný,ale šílený.Uspořádat tuto akci nebylo vlastně s kým.Bývalý soubor už neexistoval,až na pár starých přátel,kteří v hospůdce u piva vzpomínali na zašlé časy.A právě zde byl přednesen návrh na znovuobnovení činnosti Divadla Na mýtině.
S žádným velkým nadšením se návrh nesetkal,ale nakonec vše zachránila tato spásná věta-"Když jsme tu celé roky hráli pro jiné děti,proč to nezahrát pro vlastní".A bylo rozhodnuto.
A začaly přípravy na první Pohádkový zámek v Oslavanech.Termín jsme naplánovali na červen k příležitosti oslav dne dětí.Akce se setkala s obrovským,"až nečekaným"zájmem,o čemž svědčili stovky lidí toužících vstoupit zámeckou branou do světa pohádek.
Tak začala nová kapitola dějin Divadla Na mýtině.Postupně začalo přibývat mnoho nových členů a k dnešnímu dni v souboru funguje cirka 120 ochotníků různých věkových skupin.V prostorách zámku jsme získali nevyužité prostory pro založení divadelního klubu.V současné době je plný kulis,rekvizit a kostýmů.V mnohém jsme již soběstační,takže možnosti kostymérny Brněnského divadla využíváme jen minimálně,to když potřebujeme půjčit něco speciálního,nebo "nadměrného".Většinu z těchto kulis,rekvizit a kostýmů si vyrábíme sami.
Činnost v poslední době je opravdu bohatá.Mnohé akce se staly již tradicí-Velký maškarní ples,Dětský karneval,Pohádkový zámek, Strašidelný zámek,Slet čarodějnic,Mikulášské Peklo a nebe,Oslavanské historické slavnosti,divadlo a muzikál.Poslední novou věcí byly Písničky ze staré Prahy-vzpomínka na Karla Hašlera.Pro velký zájem budeme opakovat a zřejmě se rodí nový pořad ke dni matek.

A na závěr něco z divadelního repertoáru.
Pohádky - O Popelce(vlastní tvorba)
- Mrazík
- O Honzovi a Barušce
- Zlatý vřes(vlastní tvorba)
- Princezna ze mlejna
- Lotrando a Zubejda
- Kašpárkovy rolničky
- Z pohádky do pohádky
Muzikály - Čachtická paní (vlastní tvorba)
- Oslavanské pověsti (vlastní tvorba)
- Louka plná květů (vlastní tvorba)
- písně z muzikálů Jesus Christe super star,
Johanka z Arku,Drakula,Noc na Karlštejně,
Zvoník u Matky boží,Tři mušketýři,
Kleopatra,Sestra v akci.......

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář